Les mer om sexolog Gro Isachsen Sexolog
Gro Isachsen


Bekkenbunnstrener


 
Til forsiden
 
Bestill
 
Om VagiFlex
VagiFlex bekkenbunnstrener
Vaginalt TreningsProgram
Historien bak VagiFlex
Treningsdagbok
 
Sammenligning av trenere og treningsmetoder
 
Bekkenbunnsmusklene
Trening av musklene
• For et bedre seksualliv
• For en trangere skjede
• Mot smerter i underlivet
• Før en fødsel
• Etter en fødsel
• Ved økt alder og overvekt
• Ved overfylt blære
• Mot urinlekkasje
 
Tips en bekjent
 
Du handler enkelt og sikkert med:
PayPal
Bekkenbunnsmusklene
En hengekøye for kroppens indre organer

Bekkenbunnsmusklene blir også kalt PC-musklene, som er en forkortelse for Pubococcygeus – det latinske navnet på en av de viktigste musklene i denne muskelgruppen. Noen kaller de også "elskovsmusklene", fordi de er så avgjørende for at kvinner skal ha et godt seksualliv. Svake bekkenbunnsmuskler er den viktigste årsaken til urinlekkasje, eller inkontinens, hos kvinner.

Alle kvinner over 18 år bør ha et bevisst forhold til sine bekkenbunnsmuskler og trene musklene jevnlig.


Bekkenbunnen
Bekkenbunnsmusklene ligger inntil den indre delen av klitoris og rundt urinrøret, skjeden og anus, og danner en hengekøye som de indre organene hviler på. Rundt skjeden ligger bekkenbunnsmusklenene i området rundt den ytre tredel av skjedens lengde.Du kjenner musklene om du stikker en finger inn i skjeden og strammer musklene rundt den. Eller du finner musklene ved å stoppe tissestrålen med å knipe sammen bekkenbunnsmusklene mens du tisser.

Små muskler, men store konsekvenser
Svake bekkenbunnsmuskler fører for mange til urinlekkasje (inkontinens) og at sexlivet blir dårligere, for noen totalt fraværende. Trening av bekkenbunnsmusklene er eneste måten å få kontroll på underlivet etter en fødsel, og raskt få tilbake sexlysten og et aktivt sexliv. Trening før og etter en fødsel er den beste investering du kan gjøre for å unngå urinlekkasje senere i livet – noe som rammer en av fire kvinner.

Krever bevisst trening
Hvor sterke bekkenbunnsmusklene er varierer fra kvinne til kvinne etter hvordan og hvor bevisst de har trent, alder og om kvinnen har født barn. Vanlig trening for å holde seg i form er ikke nok – disse musklene må trenes bevisst og helst isolert.

Også et problem for mange unge
I en undersøkelse foretatt blant unge kvinner som ikke har født hadde allerede 15 prosent svak bekkenbunn. Selv toppidrettsutøvere, som en går ut fra har godt trente muskler i hele kroppen, kan som andre ha svake muskler i bekkenbunnen.

Godt trente bekkenbunnsmuskler hjelper også mot menssmerter.

Svekkes med alder og fødsler
Som andre muskler i kroppen svekkes også bekkenbunnsmusklene med alderen, spesielt om de ikke blir trent. Fødsler og overvekt er ytterligere med på å svekke musklene.

Et livsstilsproblem?
Hvorfor mange kvinner får problemer med svake muskler i bekkenbunnen også før de har født kan det være flere årsaker til. Forskning på mulige årsaker har ennå ikke gitt et klart svar.

En mulig årsak, som virker logisk ut fra hva vi vet om svekkelse av muskler som ikke er i aktiv bruk, er at svak bekkenbunnsmuskulatur er en livsstilsproblem som sprer seg i takt med endrede materielle forhold og etter endring av skikker og levemåte. En stillesittende arbeidssituasjon og mye sitting på baken i fritiden gir ikke mye stimulering til musklene i bekkenbunnen. Lite mosjon og overvekt forsterker og fremskynder utviklingen av svak bekkenbunn.

I de deler av verden hvor kvinner i generasjoner har tilbrakt mye tid sittende på huk i forbindelse med arbeid i og utenfor hjemmet, har kvinner tradisjonelt hatt en sterk bekkenbunn – og de har det fortsatt. De har enklere fødsler, og de kommer seg raskere etter en fødsel.

Det samme er tilfellet for kvinner fra kulturer hvor det fortsatt er vanlig å sitte på huk under toalettbesøket, og ikke som i vesten og etter hvert flere og flere steder i verden, med baken på en ring over en toalettskål i sittehøyde.

Nødvendig for god sex
I mange samfunn som fortsatt lever som de har gjort i generasjoner, har det opp gjennom historien vært godt kjent hvor viktig disse musklene også er for et godt seksualliv. Unge kvinner har blitt oppmuntret til å bruke de aktivt. Kvinner har faktisk arrangert konkurranser seg imellom i styrke og kontroll over bekkenbunnsmusklene.

Les mer om trening av bekkenbunnsmusklene

Her finner du lenker til artikler og annet om bekkenbunnen og trening av bekkenbunnsmusklene.En sterk bekkenbunn er viktig:

Ved urinlekkasje (inkontinens)
Godt trent bekkenbunnsmuskulatur er viktig for å unngå urinlekkasje. Alternativet kan bli et liv med daglige bleieskift og andre begrensninger. Mange kvinner opplever ved vanlige aktiviteter som jogging, å løfte tungt, latter, hosting og nysing å lekke urin ukontrollert. Ofte kun små drypp til å begynne med. For mange øker lekkasjen til større mengder etter en tid. Andre har overaktiv blære som gir et akutt behov for vannlating. En av fire kvinner vil i løpet av livet oppleve å få urinlekkasje (inkontinens) som trenger behandling. I syvende svangerskapsmåned har cirka 60 prosent av gravide opplevd urinlekkasje. 15 prosent av unge kvinner som ikke har født har allerede svak bekkenbunn. Trygdekostnadene for inkontinensprodukter som bleier og medikamenter på blå resept er cirka 500 millioner kroner i året. I tillegg kommer utgifter til kirurgi og fysikalsk behandling ved inkontinens.
Les mer

For et bedre seksualliv
Trente bekkenbunnsmuskler sørger for god blodtilførsel og blodgjennomstrømming til og i det erektile vevet i kjønnet. De holder skjeden trang, gjør skjedeveggene mer følsomme og gir sterkere orgasmer. Regelen er at jo sterkere muskler, desto sterkere kjennes orgasmen. Velutviklet bekkenbunnsmuskulatur er derfor viktig for at du selv og partneren din skal ha glede av sex, for at du skal få orgasme, hvor mange og hvor sterke de kjennes. Cirka 55 prosent av kvinner med lyst- og orgasmeproblemer har svak bekkenbunnsmuskulatur. 15 prosent av unge kvinner som ikke har født har allerede svak bekkenbunn.
Les mer

For en trangere skjede
Sterke og fleksible bekkenbunnsmuskler gjør at skjeden blir mer blodfylt og musklene strammere, til glede for henne og han. Disse musklene er viktige for at skjeden skal slutte rundt penis og kunne gi størst mulig trykk og friksjon under samleiet – uansett penisstørrelse.
Les mer

Ved vestibulitt, vaginisme, menssmerter, endometriose, bekkenløsning og prolaps
Mange av de som har testet VagiFlex har opplevd smerter under samleie, og har blitt friske eller bedre ved å bruke skjedetreneren jevnlig. De vanligste sykdommene er vestibulitt, som gir en brennende og sviende smertefølelse ved penetrering, og vaginisme – også kalt skjedekrampe.
Les mer

Før og under graviditet
en
Inntil 80 prosent av styrken i bekkenbunnen forsvinner etter en fødsel. Under graviditeten opplever cirka 60 prosent av kvinner urinlekkasje. Det er derfor spesielt viktig å trene disse musklene før, under og etter graviditet – også for å få større glede av sexlivet igjen. Trening av bekkenbunnsmusklene minsker risikoen for kramper i livmora under fødsel. Alle kvinner over 18 år bør derfor ha et bevisst forhold til sine bekkenbunnsmuskler, og bør trene musklene jevnlig.
Les mer

Etter en fødsel
Ingen andre muskelgrupper  blir mer uttøyet og skadet under en graviditet og fødsel enn bekkenbunnsmusklene. Svært ofte må det klippes og syes under fødselen for å unngå at musklene tøyes for mye. VagiFlex er et effektivt hjelpemiddel for å trene opp styrke og smidighet i denne muskulaturen etter en ekstremt belastende periode.
Les mer

Ved økt alder og overvekt
Inkontinens, tørrere og sprøere skjede, mindre blodfylt og følsom klitoris og skjedevegger er ikke nødvendigvis en del av naturens gang ved aldring.  Du kan unngå eller redusere mange av disse plagene om du trener bekkenbunnsmusklene.

I en undersøkelse foretatt blant unge kvinner som ikke har født, hadde allerede en av fire svake bekkenbunnsmuskler. Selv toppidrettsutøvere, som en går ut fra har godt trente muskler i hele kroppen, kan som andre ha svake muskler i bekkenbunnen. 40 prosent av unge kvinner opplever urinlekkasje (inkontinens) under idrett. Etter som årene går svekkes muskulaturen i bekkenbunnen som all annen muskulatur. Dette merkes ofte i forbindelse med overgangsalderen (menopausen). Mange får tørrere og sprøere skjede. Overvekt er en ekstra belastning for både en svak og sterk bekkenbunn. Overvekt og svak bekkenbunn kan føre til alvorlige urinproblemer og problemer med avføring fra anus.
Les mer

Det er aldri for sent å begynne treningen.


VagiFlex skjedetrener gjør treningen av bekkenbunnsmusklene enkel og effektiv.
 


© 2010 VagiFlex - Sexolog Gro Isachsen - Klinikk Sexologen
Personvern og betingelser for bruk